Punchtape?

 

Innovatie gaat gewoon door, ook bij het gebruik en de productie van het elastische tapes.

Door de gepatenteerde nieuwe vorm van CureTape-Punch®, met gaatjes patroon, verkrijgt de tape een grotere elasticiteit. De tape rekt niet alleen in de lengte maar ook in de diagonaal. Receptoren in de huid en facies worden beter gestimuleerd op de overgangen van de gaatjes.

Verschillen met de gangbare elastische tape:

  • we weten dat de tape het lymfesysteem kan activeren ten behoeve van de resorptie. Dit wordt al in meerdere studies bevestigd (zie literatuur database). In de huid onder de tape komt een betere resorptie van lymfe tot stand ten opzichte van de huidoppervlaktes in de gaatjes. Daardoor ontstaat er een drukverschil dat een extra stimulus kan zijn voor de werking van lymferesorptie.
  • de huid wordt minder belast met de lijmlaag wat een voordeel kan zijn voor de periode dat men de tape kan dragen.
  • door de diagonale elasticiteit wordt de huid nog meer mechanisch belast en het zenuwstelsel verkrijgt daardoor een extra prikkel. Dit kan leiden tot grotere reacties van het lichaam.
  • er is een grotere ventilatie mogelijkheid van de huid. Daar de huid een uitscheidingsorgaan is, is dit niet onbelangrijk.
  • de rekbaarheid is groter dan de gewone tape.
  • de tape is in de praktijk iets lastiger aan te leggen omdat de stabiliteit in de tape vermindert is. Bij het vlot aanleggen is er een grotere kans op vouwen.
  • de tape krijgt meer hoekjes doordat je door de gaatjes moet knippen. Hierdoor is de kans iets groter dat de tape sneller los kan laten.

 

   In de praktijk worden verschillende reacties geconstateerd. We merken niet alleen een nog snellere en aangename behandeling, ook zijn er patiënten die een te sterke reactie laten zien. Ze kunnen de tape niet verdragen omdat het teveel jeukt of een grotere roodheid laat zien. Een snellere reactie van het sympatische systeem behoort ook tot de mogelijkheden. Bij een gevoelige huid en/of bij kinderen is voorzichtigheid te betrachten.

Doordat de tape nieuw op de markt is, zijn er nog geen onderzoeken bekend die de grotere werking aantonen. Dit zal voor de toekomst wel gewenst zijn.