Manuele therapie volgens Typaldos

 

Lichaamstaal van en pijnbeschrijving door de patiënt worden direct in dit model samengevoegd. Binnen het ontwikkelde model wordt er gesproken over 6 verschillende dysfuncties van de fascien, ook wel distorsies genoemd. De resultaten van de behandelingen zijn zéér zeker fascinerend te noemen.

Belangrijke gegevens over de fasciën:

  • Fasciën vervullen een belangrijke rol tussen de spieren en het skelet. Het geeft de spieren stabiliteit en het skelet de mobiliteit.
  • Fasciën zijn in het hele lichaam aanwezig, zelfs elke cel is omgeven door een fasciale structuur.
  • Dr. Robert Schleip (Universiteit te Ulm) heeft contractiele elementen in het fasciale weefsel aangetoond. Bij voortdurende stress leidt dit via het autonome znst. vaak tot fasciale spanningstoename en stijfheid.
  • Fasciën kan men tot de zintuigen rekenen. Ze bevatten meer zenuwvezels in vergelijking met bijv. de huid of ogen. Daardoor kan dit tot zeer sterke pijnwaarneming leiden.
  • Via de fasciale bewegingketens worden spanningen verdeeld. Fysiologisch worden in-/uitwendige krachten verdeeld en verzwakt. Pathologisch kan dit tot restricties en verkeerde spanningen in het verdere lichaam leiden.
  • Fasciën ondersteunen de spieren bij de contractie. De vorm wordt gewaarborgd en geven de mogelijkheid tot krachtopbouw. Bij voorrek wordt de fascie met energie opgeladen, die vervolgens de spieractiviteit kan ondersteunen.

 

Stephen Typaldos D.O. ontdekte 6 verschillende verstoringen/dysfuncties binnen het fascie systeem van het bewegingsapparaat.

     1. Triggerband (TB)

     2. Continuüm distorsie (CD)

     3. Hernia-achtige triggerpunt (HTP)

     4. Cilindrische distorsie (Cil)

     5. Folding distorsie (FD)

     6. Tektonische fixatie (TF)

Binnen dit model worden alle dystorsies besproken en technieken ter mobilisatie aangereikt. Er is voor het FDM tot op heden nog niet genoeg evidentie gevonden, echter in de praktijk worden vele spectaculaire resultaten geboekt waar we niet omheen kunnen. Onderzoek op het gebied van fasciën zal in de toekomst meer inzicht brengen in de verschillende mogelijkheden tot het toepassen van fasciale therapieën, zoals ook de methode van Typaldos.

Opleiding: Het International Facial Distorsion Model Organisation (IFDMO) leidt (fysio-) therapeuten op tot FDM Practitioner (Level 1). De opbouw bestaat uit 3 cursussen a 2 dagen (9.00-18.00 uur). Voordat men zich kan aanmelden voor module 3 moet men eerst module 1 en/óf 2 gevolgd hebben. (Voor FDM practitioner volgt men nog 2 extra modules, module video/cranio en refresher met examen theorie en praktijk).

Daarna kan men nog een uitbreiding volgen tot certified FDM Practitioner (Level 2), waarbij in extra modules ingaan wordt op de behandeling van zuigelingen/kinderen, sportletsels, taping, anatomie en fascien. Wil men nog verder kan men nog level 3 volgen tot advanced FDM practitioner (Level 3)

Na zéér succesvolle cursussen zijn de volgende nieuwe cursussen gepland op:

 

Aanmelding (klik op data):

  • Module 1 - bovenste extremiteit  (Docent:Harry Pijnappel) Locatie Disporta (Hedel)
  • Module 2 - onderste extremiteit  (Docent: Harry Pijnappel) Locatie Disporta (Hedel)
  • Module 3 - romp 5 en 6 februari 2019 (Docent: Harry Pijnappel) Locatie Disporta (Hedel)

 

De cursussen zijn gepland op de lokaties: "van der Valk" te Cuijk of in Praxis Pijnappel te Kessel (Dld) of bij Disporta te Hedel.

Aantal deelnemers tussen 12 - 20

Reactie van deelnemers:
FDM cursus 1, de arm, 19/20 april 2016
Een inspirerende, praktijkgerichte cursus met goed onderbouwde theorie/achtergronden, waarbij je de diversiteit van pijnklachten in de fascie leert herkennen en hiervoor diverse technieken aanleert om deze te verhelpen. Wij gaan zeker door naar cursus 2.
Yvonne Brouwers en Carelien Mennink      Wezep

 

Sinds de cursus FDM (Module 1,2 en 3) is mijn praktijk een stuk verdiept. Het indelen van soorten bindweefsel geeft mij letterlijk meer inzicht hoe het lichaam van binnen is opgebouwd en hoe het met elkaar in verbinding staat. De processen in het lichaam hebben zo een beter kader gekregen voor mij, hierdoor gaat ook de uitleg en analyse bij klachten in de praktijk een stuk eenvoudiger. Kortom: praktisch, inzichtelijk en verdiepend. De cursus heeft de praktijk zeker wat toegevoegd.   

                                                         Marielou van der Lely      Schagen en Beverwijk

 

Harry Pijnappel